home - kalender - informatie - nieuws - adressen - campings - kampeerwinkels - kampeerbladen - checklist - links - contact

Papieren

Voor u op vakantie gaat, is het verstandig na te gaan of u beschikt over de juiste papieren. Hoeveel mag er aan uw trekhaak en heeft u wel het juiste rijbewijs?

Kentekenbewijs voor aanhangers
Sinds 1 september 2002 is het kentekenbewijs voor aanhangers, dus ook caravans, verplicht. Dit geldt echter voor aanhangers met een maximaal toelaatbaar gewicht van meer dan 750 kilo. U vindt het maximaal toelaatbaar gewicht op het kenteken van uw caravan. Bent u vergeten het nieuwe kentekenbewijs op tijd aan te vragen? Informeer dan bij de RDW naar de consequenties. Heeft u uw caravan na 1 september 2002 aangeschaft? Dan kunt u ervan uitgaan dat de dealer al voor het juiste kentekenbewijs heeft gezorgd. Vouwwagens kunnen doorgaans het kenteken van uw auto blijven voeren, deze hebben nagenoeg allemaal een maximaal toelaatbaar gewicht van minder dan 750 kilo en hoeven dus geen eigen kenteken te voeren.

Trekkracht van uw auto
Op het kentekenbewijs van uw caravan vindt u natuurlijk het afleveringsgewicht en het maximaal toelaatbaar gewicht. Dit kunt u vergelijken met de gegevens van uw auto om te kijken of de caravan wel aan uw auto gekoppeld mag worden. Hiervoor hebt u het aanvullingsblad nodig als u uw auto voor 1 april 1988 gekocht heeft. Hierop staat de maximum last op de koppeling (de trekhaak) en van de aanhangwagen, geremd en ongeremd.

Voor auto´s die na 1 april 1988 zijn gekocht, nieuw of tweedehands, staat de maximum massa op het kentekenbewijs deel I. Bent u uw aanvullingsblad kwijt of heeft u na 1 april 1988 een trekhaak laten monteren en wilt u een caravan trekken waarvan het maximaal toelaatbaar gewicht groter is dan 750 kilo, dan moet u een nieuw kentekenbewijs deel I aanvragen bij de RDW in Veendam. Twijfelt u of u veilig op pad kunt? Rij dan altijd even langs de dealer voor advies.

Het Rijbewijs
Sinds 1984 is het niet meer zo dat iemand automatisch rijbewijs BE ontvangt na een geslaagd rijexamen. Met alleen het B-rijbewijs mag u echter niet met alle caravans of aanhangers op pad. Met alleen het B-rijbewijs mag u namelijk geen caravan trekken die zwaarder is dan 750 kilo (het lege gewicht plus het laadvermogen). Toch kunt u de caravan aanhaken als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: het maximaal toelaatbaar gewicht mag niet hoger zijn dan het lege gewicht van uw auto en het totale gewicht van de combinatie mag in dit geval de 3500 kilo niet overschrijden. Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan zult u moeten afrijden voor de E-aantekening op uw rijbewijs.

Enkele voorbeelden:

  • Ledige massa van uw auto 700 kilo en toegestane maximum massa aanhangwagen 730 kilo: rijbewijs B (toegestane maximum massa van de aanhanger is minder dan 750 kilo)
  • Ledige massa van uw auto 750 kilo en de toegestane maximum massa aanhangwagen 950 kilo: rijbewijs BE (toegestane massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kilo en is tevens meer dan de ledige massa van het trekkende voertuig)
  • Ledige massa van uw auto 2800 kilo en toegestane maximum massa aanhangwagen 850 kilo: rijbewijs BE (toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kilo en die van de totale combinatie is meer dan 3500 kilo)
  • Ledige massa van uw auto 2800 kilo en toegestane maximum massa aanhangwagen 740 kilo: rijbewijs B (toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kilo)
  • Ledige massa van uw auto 1600 kilo en toegestane maximum massa van de aanhangwagen 2000 kilo: rijbewijs BE (toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan de ledige massa van het trekkende voertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie is meer dan 3500 kilo)
  • Ledige massa van uw auto 1450 kilo en toegestane maximum massa van de aanhangwagen 1430 kilo: rijbewijs B (toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan de ledige massa van het trekkende voertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie is minder dan 3500 kilo)


Relevante links:

RDW

Kampeerinfo.nl: 14-01-2006
© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding.


<< vorige pagina


Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een camping koelkast?

Maximum snelheden met caravan of aanhanger

Rijbewijs B, BE of B+

LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?

Niet slaan maar schroeven met de Peggy Peg schroefharingen

Zonnepanelen op camper en caravan

Kemdirect toiletkorrels verbeterd

Caravan movers

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

De vouwwagenCopyright © 1999-2024 KampeerInfo.nl, onderdeel van Inter-IT B.V. - Contact - Disclaimer - Privacyverklaring