home - kalender - informatie - nieuws - adressen - campings - kampeerwinkels - kampeerbladen - checklist - links - contact


Menu: zonnepanelen op camper en caravan - caravan movers - rijbewijs b, be of b+ - onderhoud caravan - belading caravan - rijden met de caravan - gasinstallatie - electra - gebruikte caravan kopen - maximum snelheden met caravan of aanhanger - banden en velgen - trekkrachtberekening - omloopmaat voortenten


Gebruikte caravan kopen

Niet iedereen kan het zich permitteren een splinternieuwe caravan te kopen. Er is geen enkele reden om te denken dat een gebruikte caravan niet in topconditie zou kunnen zijn en niet in staat zou zijn u jaren reisplezier te verschaffen. U moet alleen weten wat u wilt en uw gezond verstand gebruiken om de caravan te vinden die zowel aan uw behoeften voldoet als bij uw budget past.

Vochtigheid
Vochtproblemen treden meestal op als er een afdekking aan de buitenkant van de caravan is losgeraakt en daardoor water binnenlaat. Als dit niet behandeld wordt, zal het vocht het hout in de constructie van de caravan laten verrotten en onherstelbare schade aanrichten. Een veelbetekenende, muffe, zoete geur is meestal een teken van vergevorderde vochtaantasting. Kijk of er zich in de achterste hoeken van de bovenkastjes en onder de bedden, zowel voor- als achteraan, een verkleuring van de wandbedekking of het hout heeft voorgedaan.

Het interieur
Zachte bekleding moet schoon en stevig zijn, hoewel het altijd mogelijk is deze opnieuw te overtrekken. Controleer of de kranen en knoppen er niet zomaar afgedraaid kunnen worden. Til eventuele kleedjes op, deze kunnen kale plekken of vlekken op de vloerbedekking verbergen. Let op barsten in ramen, vervanging kan lastig en kostbaar zijn.

Het chassis
Een smerig chassis wijst op een onzorgvuldige eigenaar. Uitdraaisteunen die niet zonder moeite naar beneden komen wijzen erop dat deze gebruikt werden om de caravan waterpas te zetten of dat het chassis door een ongeluk verbogen is. Controleer een stalen chassis altijd op roest, aluminiumchassis roesten niet, maar wegenzout kan wel putjes veroorzaakt hebben. Gegalvaniseerde chassis zijn makkelijk te onderhouden: u verwijdert de roest met een goede poetsbeurt.

Is hij gestolen?
Controleer het nummer op het metalen plaatje dat dichtbij de deur op de caravan vastgeschroefd is of ingefreesd is in het chassis. Hieruit kunt u afleiden hoe oud de caravan is (controleer bij de producent of deze informatie overeenkomt met wat de verkoper heeft gezegd). Als er met dit nummer geknoeid is, kan het zijn dat de caravan gestolen is.

De caravankoppeling
Kan de hendel boven op de koppeling gemakkelijk op en neer bewogen worden en is de handrem-breek-kabel intact? Kan de handrem de caravan op z'n plaats houden als hij helemaal aangetrokken is? Zijn de elektrische contacten onbeschadigd en vrij van groene schimmel (dit kan een slechte aansluiting tussen de auto en de caravan veroorzaken). Trek aan de D-vormige grepen die voor het met de hand verplaatsen bevestigd zijn. Als deze niet stevig vastzitten, kan dat een teken van vocht zijn.

Schade aan de carrosserie
Was de caravan ooit betrokken bij een ongeval? In tegenstelling tot een auto kan een caravan niet uitgedeukt worden. Een botsing met een paaltje kan betekenen dat u een geheel nieuwe wand moet laten aanbrengen en dit is enorm duur. Door krassen die de afdeklaag doorboord hebben kan water binnensijpelen en dit kan tot vochtvorming leiden als het probleem niet wordt verholpen. Is het mastiek in de naden uitgedroogd en korrelig? Vervang het dan snel.

De banden?
Kijk of de banden gelijkmatig afgesleten zijn en er voldoende profiel op zit. Versleten of gebarsten banden wijzen op een slordige eigenaar. Denk er ook aan de binnenzijde van de band te controleren. Stel vragen over diepe slijtplekken, als de caravan tijdens het rijden een stoeprand geraakt heeft, kan het zijn dat het chassis beschadigd is. Is er een reservewiel en een krik (van het goede type) bij de caravan aanwezig? Zo niet zult u zich deze moeten aanschaffen. Meer over banden & velgen, klik hier.

Controleer of alle systemen werken
Controleer het afvoersysteem door onder de keukenunit en achter de bedden te kijken. Is er ergens een verkleuring te zien, mogelijk veroorzaakt door lekkend water? Is de koelkast schoon en vrij van schimmel? Zijn de branders op de kookplaat verroest? Zijn er sporen van lekkage of schimmel in de wasgelegenheid? Als u uw caravan bij een dealer koopt, zullen het gas- en elektrische systeem gecontroleerd en getest zijn. Als u uw caravan niet bij een dealer koopt, ga dan meteen na aankoop met de gekochte toercaravan naar een goedgekeurd service-station om de systemen te laten testen en eventuele fouten veilig te laten herstellen voordat u ze überhaupt gebruikt. Begin er niet aan om gas- en elektrische systemen zelf te repareren.

De juiste papieren
Sinds 1 september 2002 is het kentekenbewijs voor aanhangers, dus ook caravans, verplicht. Dit geldt echter voor aanhangers met een maximaal toelaatbaar gewicht van meer dan 750 kilo. U vindt het maximaal toelaatbaar gewicht op het kenteken van de caravan. Als u uw caravan bij een dealer koopt, dan kunt u ervan uitgaan dat het juiste kentekenbewijs aanwezig is. Als u uw caravan niet bij een dealer koopt, controleer dan of de verkoper het kentekenbewijs in zijn bezit heeft.

Tips

  • Als u een "complete nieuwkomer" bent op het gebied van caravans, neem dan iemand mee met kennis van zaken. Probeer een afspraak te regelen voor een inspectie bij een expert. 
  • Bekijk zoveel mogelijk caravans van het type dat u wilt kopen. Koop uw caravan indien mogelijk bij een dealer met een goede reputatie, zodat u een garantie en voldoende nazorg krijgt.
  • Lijkt het alsof er met de chassisplaat geknoeid is? Controleer het nummer dan samen met een speciale branche-organlsatie of met de plaatselijke politie.
  • Als u uw caravan van een particulier koopt. zorg er dan voor dat u een vorm van bescnerming krijgt in de vorm van een ontvangstbewijs, waarin de conditie van de caravan beschreven wordt.
  • Controleer bij een gespecialiseerd bedrijf of er geen financiëele verplichtingen op de caravan rusten.
Kampeerinfo.nl: 14-01-2006
© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding.


Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een camping koelkast?

Maximum snelheden met caravan of aanhanger

Rijbewijs B, BE of B+

LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?

Niet slaan maar schroeven met de Peggy Peg schroefharingen

Zonnepanelen op camper en caravan

Kemdirect toiletkorrels verbeterd

Caravan movers

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

De vouwwagenCopyright © 1999-2021 KampeerInfo.nl, onderdeel van Inter-IT B.V. - Contact - Disclaimer - Privacyverklaring