home - kalender - informatie - nieuws - adressen - campings - kampeerwinkels - kampeerbladen - checklist - links - contact


Menu: zonnepanelen op camper en caravan - caravan movers - rijbewijs b, be of b+ - onderhoud caravan - belading caravan - rijden met de caravan - gasinstallatie - electra - gebruikte caravan kopen - maximum snelheden met caravan of aanhanger - banden en velgen - trekkrachtberekening - omloopmaat voortenten


Onderhoud caravan

Naast een complete onderhoudsbeurt zijn er ook stappen die u zelf kunt nemen om uw caravan of camper in goede staat te houden. Hierbij enkele tips.

  • Smeer regelmatig de spindel van de uitdraaisteunen en het binnenwerk van het neuswiel in met smeervet. Let op: Smeer NOOIT vet in de (stabilisator)koppeling of in de wielophanging. Vet beïnvloedt namelijk de werking van de remmen.
  • Zet bij langdurige stilstand (o.a. stalling) de caravan bij voorkeur niet op de handrem. Dit geeft grote druk op het remsysteem en kan materiaalmoeheid of vervorming veroorzaken op de langere termijn. Maak liever gebruik van blokken aan weerzijden van de wielen.
  • Ontlast uw banden bij stalling zoveel mogelijk. Laat daarom geen zware dingen in het voertuig liggen en maak gebruik van uitdraaisteunen of levellers om de banden te ontlasten. Laat niet het volle gewicht van de caravan op de uitdraaisteunen leunen.
  • U kunt uw raamrubbers soepel houden door deze in te smeren met een dun laagje glycerine. Daarmee voorkomt u uitdroging en scheurtjes in de raamrubbers.
  • Reinig de caravan regelmatig en in ieder geval voor u deze in de stalling zit. Zo voorkomt u dat eventuele verontreinigingen de tijd krijgen om in het materiaal te dringen. Controleer regelmatig de binnenzijde op vocht. Let met name op vocht- en schimmelplekken, uitgezette wanden en een muffe lucht. Voorkomen is echter beter dan genezen. Haal daarom bij een buitenstalling de kussens uit de caravan en leg deze op een droge plaats. Plaats ook vochtvreters in de caravan (in een apart bakje). Zorg verder voor een goede ventilatie. Dek daarom geen ventilatieroosters af en mocht u gebruik maken van een caravanhoes, zorg dan dat deze van ademende stof is gemaakt.
  • Voorkom dat de wagen langdurig bloot staat aan schadelijke invloeden van buitenaf. Een stalling aan zee (zout) of bij een varkensstal (ammoniak) is wellicht niet de meest verstandige keus. Controleer de buitenwand ook regelmatig op haarscheurtjes en/of corrosie van het aluminium (wit en poedervormig).
Kampeerinfo.nl: 14-01-2006
© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding.


Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een camping koelkast?

Maximum snelheden met caravan of aanhanger

Rijbewijs B, BE of B+

LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?

Niet slaan maar schroeven met de Peggy Peg schroefharingen

Zonnepanelen op camper en caravan

Kemdirect toiletkorrels verbeterd

Caravan movers

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

De vouwwagenCopyright © 1999-2021 KampeerInfo.nl, onderdeel van Inter-IT B.V. - Contact - Disclaimer - Privacyverklaring