home - kalender - informatie - nieuws - adressen - campings - kampeerwinkels - kampeerbladen - checklist - links - contact


Menu: zonnepanelen op camper en caravan - caravan movers - rijbewijs b, be of b+ - onderhoud caravan - belading caravan - rijden met de caravan - gasinstallatie - electra - gebruikte caravan kopen - maximum snelheden met caravan of aanhanger - banden en velgen - trekkrachtberekening - omloopmaat voortenten


Electra

De caravan of camper wordt vooral gebruikt voor verblijf op een camping. De prijs van energie is tegenwoordig hoog en over het algemeen wordt er daarom iets bewuster mee omgesprongen. Op de meeste campings moet u meestal een vaste prijs betalen voor aansluiting op het net. De prijs van de kWh ligt in het buitenland vaak wat hoger dan bij ons en meestal wordt de heffing gebruikt als extra bron van inkomsten. Ga daarom eerst eens na waarvoor u de aansluiting op 220V gebruikt.

220 volt aansluiting
De aansluiting op 220V bestaat uit de volgende onderdelen:

  • de aansluiting op de caravan of camper
  • het aansluitsnoer
  • een verloopsnoer
  • de aansluitdoos van de camping

De caravan of camper heeft aan de buitenkant een aansluitpunt voor 220V die is afgedekt met een klep. Alle nieuw gebouwde caravans of campers in Europa hebben een eurostekkeraanstuiting volgens het CEE-systeem. Bij het op Europees niveau ontwikkelen en standaardiseren van deze aansluiting is veel aandacht besteed aan de veiligheid. De CEE-aansluiting is spatwaterdicht. Wij raden u aan alleen nog van deze aansluiting gebruik te maken en een oude aansluitdoos te (laten) vervangen door een nieuwe CEE-aansluitdoos.

Het aansluitsnoer
Om in de caravan of camper de 220V te kunnen gebruiken, is een aansluitsnoer nodig. Het aansluitmateriaal moet voldoen aan de CEE norm. Uit oogpunt van veiligheid moet een aansluitsnoer spatwaterdicht zijn.

Haspels
Let erop als u een haspel gebruikt dat deze helemaal moet zijn afgewikkeld. Ook de haspel moet spatwaterdicht zijn.

Verloopsnoeren
Omdat op heel wat buitenlandse campings de elektriciteitspalen nog niet zijn voorzien van de CEE doos, is een verloopsnoer nodig.

Veiligheid
Is er ergens een verkeerde aansluiting, dan kan de hele caravan of camper onder spanning komen te staan. Tenslotte zijn de grond en het gras waarop u staat vaak vochtig en vocht geleidt elektriciteit ook prima. Maar omdat de caravan of camper op rubber banden staat en er meestal hout onder de steunen zit, slaan de zekeringen in zo'n geval niet meteen door. Onder deze omstandigheden kan de 220V-netspanning levensgevaarlijk zijn bij aanraken van de caravan of camper. Laat daarom uw caravan of camper regelmatig keuren door een erkend Bovag bedrijf.

De zekeringenkast
Bijna elk 220V systeem loopt tegenwoordig via een zekeringenkast. Steeds meer caravans of campers zijn voorzien van automatische zekeringen die bij overbelasting of kortsluiting de spanning uitschakelen. Indien er sprake van kortsluiting is, dan moet de oorzaak hiervan worden opgespoord voordat de stroom weer wordt ingeschakeld. Is het een kwestie van overbelasting, dan moet één van de verbruikers worden uitgeschakeld, vervolgens even wachten tot de automatische zekering is afgekoeld waarna de schakelaar weer kan worden omgezet. Voor een veilig gebruik moeten buitenbeplating en alle metalen voorzieningen in de caravan of camper geaard zijn.

De aardlekschakelaar
Is de caravan of camper niet voorzien van een ingebouwde aardlekschakelaar, dan is het verstandig om deze bij ons te laten monteren. Waarom zou u op vakantie meer risico nemen dan thuis? Iedereen heeft tegenwoordig in zijn woonhuis uit veiligheidsoverwegingen een aardlekschakelaar.
Kampeerinfo.nl: 14-01-2006
© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding.


Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een camping koelkast?

Maximum snelheden met caravan of aanhanger

Rijbewijs B, BE of B+

LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?

Niet slaan maar schroeven met de Peggy Peg schroefharingen

Zonnepanelen op camper en caravan

Kemdirect toiletkorrels verbeterd

Caravan movers

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

De vouwwagenCopyright © 1999-2021 KampeerInfo.nl, onderdeel van Inter-IT B.V. - Contact - Disclaimer - Privacyverklaring